Augustus 2013 – De scholen zijn in bijna het hele land weer begonnen. Tijdens de warme nazomerdagen kan de temperatuur in een klaslokaal snel oplopen, wat de concentratie van leerlingen niet ten goede komt. Lichtinval kan daarnaast veroorzaken dat niet alles op het whiteboard of projectiescherm even goed zichtbaar is. Luxaflex® biedt een oplossing voor scholen die met deze problemen kampen.

 

Het gebruik van digitale leermiddelen wint aan populariteit in het onderwijs en ouderwetse krijtborden worden steeds minder aangetroffen. In plaats daarvan worden smartboards en touchscreens gebruikt. Nadeel van deze systemen is dat er maar een klein beetje zonlicht op hoeft te weerkaatsen en het beeld is al moeilijker leesbaar. De eisen die tegenwoordig aan zonwering worden gesteld, verschillen in dat opzicht daarom met die van een aantal jaar geleden. Luxaflex® heeft diverse producten in het assortiment die geschikt zijn om zowel het thermische en visuele comfort in klaslokalen te verhogen. Een aantal mogelijkheden op een rij.

 

Buitenjaloezieën
Door het gebruik van buitenjaloezieën is het reguleren van de temperaturen beter mogelijk. Onderzoek van de afdeling Climate Design van de Faculteit Bouwkunde aan de TU Delft heeft uitgewezen dat het aantal lesuren waarbij een temperatuur van 26°C wordt overschreden bij het gebruik van buitenjaloezieën rond de 3% ligt. Zonder zonwering ligt dit percentage tussen de 23% en 46%. Ook zorgen buitenjaloezieën ervoor dat de lichtinval in het hele lokaal evenredig gereduceerd wordt zodat het board goed zichtbaar blijft. Naast buitenjaloezieën zijn er ook horizontale (binnen)jaloezieën verkrijgbaar, die perfect helpen om de lichtinval, en dus de warmte, binnen te reguleren.

 

Vensterzonwering
Voor lokalen waarvan de raampartijen op het noorden liggen en de lichtinval dus niet zo rigoureus gereduceerd hoeft te worden, is vensterzonwering een goede oplossing. Het voordeel van deze producten is dat er nagenoeg een ongehinderd zicht naar buiten is en ramen geopend kunnen worden. En waar vroeger de keuze qua kleuren voor het doek beperkt was en scholen vaak voor oranje kozen, kan er nu gekozen worden uit diverse kleuren en stoffen. Hierdoor kunnen scholen kiezen voor een kleur die het beste past bij de identiteit van de school.

 

Screens
Luxaflex® Outdoor Screens bieden een stijlvolle oplossing voor hinderlijke lichtinval. Door het gebruik van compacte cassettes en slanke zijgeleiders zijn deze screens vrijwel onzichtbaar in de gevel te integreren. De screens sluiten bovendien het gehele raam af, waardoor er geen lichtkieren ontstaan. Vervelende schitteringen op het bord behoren hiermee tot het verleden. Screens zijn hierdoor een goede oplossing voor klaslokalen die ramen op het zuiden hebben. Ook omdat de warmte effectief geweerd wordt. Het zicht naar buiten blijft met screens goed, terwijl de inkijk belemmerd wordt.

“Voorheen werd zonwering op scholen vooral gebruikt vanwege het thermische comfort,” zegt Lisette van Zelst van Luxaflex Nederland. “Maar door de digitale ontwikkelingen worden er tegenwoordig ook andere eisen gesteld aan zonwering: het visuele comfort is minstens zo belangrijk. Bij de aanschaf van een nieuwe zonwering is het dus belangrijk dat scholen beide aspecten in ogenschouw nemen. Bovendien blijkt dat iedere situatie om een andere oplossing vraagt.”

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Luxaflex®
Luxaflex® is het belangrijkste raamdecoratie merk van Hunter Douglas, dé wereldmarktleider in raambekleding en architecturale producten. Het merk ontstond in 1951 en introduceerde de aluminium horizontale jaloezie. Sindsdien worden regelmatig innoverende originele producten gelanceerd, in binnen- en buitenzonwering.

Uitgangspunt hierbij is dat eenieder een persoonlijke stijl kan creëren met de producten van Luxaflex®. Daartoe worden functionaliteit, esthetiek, licht- en warmtewering gecombineerd, zodat inspirerende, hoogwaardige en marktgeoriënteerde collecties ontstaan. Kijk voor inspirerende ideeën op onze website www.luxaflex.nl.

 

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Silvia Jagtenberg, Luxaflex Nederland
Telefoon: +31 (0)184 67 4209
E-mail: s.jagtenberg@luxaflex-nederland.nl
Web: www.luxaflexpress.nl

Yvonne Aarts, LEWIS
Kirsten Spoelstra, LEWIS
Telefoon: +31 (0)20 220 0220
E-mail: luxaflex@teamlewis.com

Joan Muyskenweg 22
1096 CJ Amsterdam
Web: www.teamlewis.nl
Wire: www.lewiswire.com/nl
Twitter: www.twitter.com/teamlewis_nl