April 2015 – Waar wij in Nederland een mug hoogstens vervelend vinden, is het insect in Malawi levensbedreigend. De malariamug komt in het Afrikaanse land veel voor en levert vooral gevaar op voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. In ziekenhuizen en bevallingsklinieken is het extra belangrijk dat de mug buiten de deur wordt gehouden. Daarom reisde Luxaflex Nederland samen met Cordaid Memisa af naar het Afrikaanse land om horren te plaatsen bij verschillende bevallingsklinieken en ziekenhuizen.

Malaria eist per jaar ongeveer 584.000 levens*, waarvan het merendeel kinderen. Elke minuut bezwijkt er ergens ter wereld een kind aan malaria. En dat terwijl de ziekte goed te behandelen en -nog beter- te voorkomen is. Zwangere vrouwen zijn extra kwetsbaar omdat een zwangerschap het immuunsysteem van de vrouw verlaagt. Sommige klinieken hebben wel muskietennetten beschikbaar, maar daaronder kunnen de moeders niet bevallen. Het plaatsen van horren biedt hier uitkomst.

In totaal plaatste Luxaflex® horren in drie verschillende ziekenhuizen en klinieken. Deze klinieken werden gekozen omdat zij zich specialiseren in (moeilijke) bevallingen. Tijdens het verblijf in Malawi beseft Silvia Jagtenberg van Luxaflex Nederland pas echt wat de impact van de malariamug is. ”Dagelijks zag ik ontwrichtte gezinnen, omdat de moeder ziek of overleden was. Dat leed, gevoegd bij een onmiskenbaar optimisme en levensvreugde van de mensen raakte me zeer. Er zijn gelukkig al flinke stappen gezet ter voorkoming van de ziekte, maar helaas is malaria nog steeds de grootste doodsoorzaak onder moeders en baby’s.”

 

Veilige plek
Met de horrenactie hoopt Luxaflex® van de ziekenhuizen een veilige plek te maken waar zwangere vrouwen en kinderen zonder gevaar kunnen verblijven. “Met iets ogenschijnlijk simpels als een hor kun je het verschil tussen leven en dood maken. We vinden het belangrijk om met dergelijke acties mee te helpen aan het creëren van een veiligere wereld,” aldus Silvia Jagtenberg.

* Cijfers Wereldgezondheidsorganisatie over het jaar 2014 (http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2014/malaria-control/en/

 

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Luxaflex®
Luxaflex® is het belangrijkste raamdecoratie merk van Hunter Douglas, dé wereldmarktleider in raambekleding en architecturale producten. Het merk ontstond in 1951 en introduceerde de aluminium horizontale jaloezie. Sindsdien worden regelmatig innoverende originele producten gelanceerd, in binnen- en buitenzonwering.

Uitgangspunt hierbij is dat eenieder een persoonlijke stijl kan creëren met de producten van Luxaflex®. Daartoe worden functionaliteit, esthetiek, licht- en warmtewering gecombineerd, zodat inspirerende, hoogwaardige en marktgeoriënteerde collecties ontstaan. Kijk voor inspirerende ideeën op onze website www.luxaflex.nl.

 

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Silvia Jagtenberg, Luxaflex Nederland
Telefoon: +31 (0)184 67 4209
E-mail: s.jagtenberg@luxaflex-nederland.nl
Web: www.luxaflexpress.nl

Yvonne Aarts, LEWIS
Kirsten Spoelstra, LEWIS
Telefoon: +31 (0)20 220 0220
E-mail: luxaflex@teamlewis.com

Joan Muyskenweg 22
1096 CJ Amsterdam
Web: www.teamlewis.nl
Wire: www.lewiswire.com/nl
Twitter: www.twitter.com/teamlewis_nl